GARCÍA PUIG, MAR
Una novel·la sobre salut mental i maternitat en què una diputada pateix depressió postpart. Un viatge per ferides personals i lluites universals mitjançant l'art i la literatura. El que hauria d'haver estat el dia més feliç a la vida de la narradora d'aquesta novel·la es converteix en l'inici d'una història de bogeria. L'ansietat se n'apodera i el pes del món cau sobre les seves espatlles per partida doble: ha de cuidar els seus bessons nounats i donar veu política als que han confiat en ella.Aquesta història indaga en una ferida personal per connectar amb lluites universals, i esdevé un viatge a través de l'art, la literatura, la mitologia i la història de la medicina. Amb mestria, Mar García Puig converteix l'experiència personal en un relat que ens parla de totes les dones que alguna vegada han sentit que el seny les abandonava i de tots els homes que les han silenciat, emparats per segles de ciència, mites i política.«El 20 de desembre de 2015 em vaig convertir en mare i vaig embogir. [...] Al capvespre, mentre jo comptava contraccions a la sala de dilatacions, el país comptava escons. I tots dos comptes confluïren en una nova vida per a mi, perquè un d'aquests escons acabaria sent meu. El mateix dia del naixement dels meus fills, em vaig convertir en diputada al Congrés».Reseñes:
«Un llibre extraordinàriament lliure, tan ben concebut com executat. Un testimoni potent».
Enric Vila-Matas «Un llibre híbrid i meravellós, monumental i alhora íntim. Les seves paraules ressonen simultàniament en la nostra sensibilitat política i poètica: amb La història dels vertebrats totes les boges entenem les raons de la nostra malenconia i ens posem a cantar».
Marta SanzContra faixa:
«Sobre la bogeria de les mares, les seves debilitats i les seves fortaleses, sovint dues cares de la mateixa moneda. Un llibre erudit, tendre i dur, i sempre honest».
Katixa Aguirre «La llibertat és terapèutica, va escriure algú a la paret d'un manicomi clausurat. Aquella inscripció es projecta sobre el llibre extraordinàriamentlliure, tan ben concebut com executat, de Mar García Puig. Un testimoni potent de la seva experiència de bogeria puerperal. Un tapís delirant i assenyat que es dispara en diverses direccions».
Enric Vila-Matas «Un llibre únic, valent i sorprenent que lliga el que és íntim i històric, familiar i mitològic, poesia i política, amor i dolor, bogeria i lucidesa, per il·luminar amb delicadesa una de les cares més fosques de la maternitat».
Isaac Rosa «Una història íntima que és alhora una història política d'aquesta estrepitosa explosió d'afectes que significa la maternitat. Mar García Puig ens regala les seves poderoses experiències com a mare primerenca al Congrés dels Diputats, i traça un vincle amb les barrigues plenes de la literatura, el teatre, la filosofia i l'art al llarg dels segles. Llegint La història dels vertebrats, se'm fa impossible no recordar-me de l'escriptura memorística de Deborah Levy o Maggie Nelson».
Lluna Miguel «Un llibre híbrid i meravellós, tan monumental com íntim. Les seves paraules ressonen simultàniament en la nostra sensibilitat política i poètica: amb La història dels vertebrats totes les boges entenem les raons de la nostra malenconia i ens posem a cantar».
Marta Sanz